Populära leksaker för barn

Även om många barn värdesätter tiden med mobilen eller surfplattan så hamnar emellertid inte leksakerna i skymundan. Men visst ser dagens behov och önskemål lite annorlunda ut jämfört med förr. Fortfarande kan vi se Lego, Brio, dockskåp och Barbie-dockor i unika samlingar men dessa har fått sig en rejäl ansiktslyftning och konkurrens.

Som med många andra saker i världen så läggs stor fokus på hållbarhet och säkerhet även hos leksaker för barn. Slit-och-släng tiden börjar hinnas ikapp av både second hand-leksaker och naturmaterial som samtidigt bör äga en dos cool design och innovation.

Leksaker – om barnen själv får välja

Det man märker av mer och mer är att vuxna handlar begagnade leksaker åt sina småttingar. Men det är mycket viktigt att kontrollera att de inte är giftiga eller innehåller farliga ämnen. Att köpa nytt hela tiden har blivit något som fler emellertid tar avstånd ifrån och om bara leksakerna håller god standard, så verkar detta inte vara något som helst problem för varken föräldrar eller barn. Mer om giftiga leksaker här.

Under förra året var de mest sökta prylarna för barn på nätet Brio, Lego, Barbie, Duplo, Squishy-leksaker m.fl. och det visar på att de gamla traditionella leksakerna, om än i ny tappning, fortfarande är ett solklart val.

Samtidigt ser man hur barnens gamla Bobby-Car nu har ersatts av minielbilen med MP3-ingång och tuff läderklädsel. Billeksaker är något som många svenska barn är intresserade av och somliga tror att detta bl.a. bottnar i vuxnas bilintresse, vilket senare smittar av sig på den yngre generationen.

IPads och mobiler

Man ska dock inte sticka under stolen med att de digitala leksakerna för det allra mesta går hem hos kidsen, trots vissa experters negativa syn på detta. I en surfplatta eller mobiltelefon finns filmer, spel och hjärnträning att fresta med. Även dyrbar läsning kan ske digitalt.

Leksaker köps mest online

En klart uppåtgående trend är att folk numera handlar leksaker på nätet, då det både är billigare och innebär ett större sortiment. Det är också ett ypperligt tillfälle att hitta en bättre begagnad leksak som kostar mindre.