Barnkalas på asylboende

För oss som vuxit upp i Sverige är ett barnkalas vid en födelsedag en självklarhet. Och så är det säkerligen i de flesta av länder, men för ett barn med en familj som tvingats fly – är det inte alltid säkert att kalas är något man hinner med.

Därför blir en så himla glad av att läsa om hur arrangörer på asylboendet i Falun har ansträngt sig för att genomföra just ett barnkalas. Det är en idéell grupp vid namn ”Kompis Falun” som står bakom initiativet, vilket innebär ett kalas för trettiofem barn som bor på asylboendet Vika som ligger utanför Falun. Utöver de asylbarn som är bjudna kommer även skolbarn från Vika att komma, vilket arrangören hoppas kommer att skapa en bra integration där de nyanlända välkomnas.

Janina Bengtsdotter är från den ideella gruppen och uttrycker i ett reportage från Sveriges Radio att:

– Belöningen i det här är inte pengar utan att få höra de här barnen skratta

Vidare förklarar hon att de även kommer ordna med aktiviteter för de som ett barn på en änginte har sina familjer på plats, de ska få besöka gruvan i Falun. Anledning till att de ordnar besöket till gruvan för de övriga boende på asylboendet är för att de inte vill att de ska känna sig ledsna och börja sakna den familj som inte är på plats. Många är det som har barn och partners kvar i landet de har flytt ifrån och att se andra barn firas kan säkerligen kännas i bröstet, någonting som Janina Bengtsdotter vill undvika.

Vill du göra någonting liknande där du bor? Kontakta närmsta asylboende och förklara din idé, de som jobbar kommer säkerligen välkomna initiativet och främst kommer barnen att göra det. V ihar tidigare skrivit artiklar om hur du får till ett bra barn kalas och om du känner att du har svårt med komma på vad ni kan göra – dessutom om ni har en mindre budget, rekommenderas detta inlägg.