Barnböcker, vår nya export

Sverige är känt för många saker internationellt, trots att vi är ett litet land. Sedan Astrid Lindgrens dagar har svensk barnkultur varit en viktig exportprodukt, och så fortsätter det att vara.

I Sverige är vi som bekant av uppfattningen att barn ska få vara barn. Kanske är det därför som svensk barnkultur har blivit populär även i många andra länder. Barnlitteratur har blivit en svensk exportprodukt, på samma sätt som järnmalm och pappersmassa. Troligen beror det på att barnkultur i Sverige inte är tillrättalagd på samma sätt som i många andra länder, och inte har som mål att uppfostra barnen. Karaktärerna i svenska barnböcker kan vara busiga och jävlas med vuxenvärlden.

I moderna barnböcker är det ehller inte säkert att slutet är lyckligt, säger Anna Nordenstam som forskar om barnlitteratur till P4 Norrbotten.

I Sverige är det heller inte ovanligt att samma litteraturkritiker recenserar barnlitteratur och vuxendito. Ett exempel är Yukiko Duke, som recenserar litteratur av alla typer på sin Youtube-kanal.

Svensk barnkultur i allmänhet, och barnlitteratur i synnerhet, har länge varit populär även i andra länder. Just nu verkar svenska barnböcker vara extra populära i Kina. Inför bokmässan 2015 i Peking sålde Rabén och Sjögren alla rättigheter innan mässan ens hade börjat.  Den växande kinesiska medelklassen efterfrågar underhållning till sina barn, och då passar de svenska böckerna bra. Svenska ambassaden i Peking har därför inlett ett samarbete med universitetet i staden för att hitta fler översättare, skriver Svt Nyheter.

Normbrytande sagostund

Något som vi troligen inte kommer att få se exporterat till lika många länder, åtminstone inte den närmaste tiden, är den svenska normbrytande sagostunden. På Stockholms stadsbibliotek läser Inga Tvivel, en dragqueen, sagor för barnen. I en intervju med DN säger hon att barn och dragqueens har flera likheter, eftersom båda gillar glitter, lek och förvandling.

Å andra sidan finns det flera länder i världen där könsnormerna inte ser ut som de gör i Sverige. I vissa länder finns det t.ex. ett tredje kön, förutom män och kvinnor. Kanske skulle de tycka att det inte är något konstigt med en dragqueen som läser sagor.