Julbak och barnböcker

I dag skriver vi om julstök med Estelle på Haga, om att julen är till för barnen samt hur bra det är när barn får läsa mer, och uppmuntras till detta. Vi skriver även att Roald Dahls barnböcker kommer att finnas med, bitvis, i Happy Meal.

Barn med böckerLagom till jul får vi en julhälsning från Haga, det är lilla prinsessan Estelle som det här året bakar tunnbröd med mamma, kronprinsessan Viktoria, och pappa, Prins Daniel. Det är en gammal tradition som har återfötts på nytt, förr om åren kunde man få följa med i julstöket med kungabarnen men det var nu trettio år sedan och i dagarna får vi istället följa den nya generationen på bak och bus.

Leksaker och böcker för barn

Ja, julstök med kungligheter eller inte, så är julen för många barn en väldigt speciell och rolig tid, med leksaker som ligger under julgranen, inpackade i presentpapper och väntandes på att bli funna. En leksak som nog många barn tycker är alldeles förtrollande kan vara ett fisher price tåg till exempel, tillsammans med prylar från alla de barnprogram som så totalt lyckas fånga barnens intresse, där Frost och Monster High förmodligen hittas i toppen av allt.

Kära barnboksklassiker

Någon leksak eller två från McDonald’s har sedan barnen garanterat redan i sin ägo, eftersom dessa kommer med i Happy Meals som ju många barn gillar att äta, men nu kan vi läsa i Metro att samma jättekedja kommer börja ge böcker i matlådorna i stället för just leksaker, i alla fall under sex veckor, med utdrag ur klassiker skrivna av Roald Dahl, en väldigt omtyckt barnboksförfattare. Förmodligen är denna nyhet väldigt bra, särskilt för att det handlar om att öka läskunnigheten bland barn, en färdighet som blivit sämre bland dagens yngre medborgare.

Bland titlarna som det ges utdrag ur, återfinns:

  • Kalle och chokladfabriken
  • Häxorna
  • James och jättepersikan
  • Den fantastiska räven
  • Matilda

I en artikel i Dagens Nyheter kan vi vidare läsa hur just författaren Roald Dahl är lärarnas absoluta favoritförfattare, i alla fall i Storbritannien. Enligt The Telegraph placerade lågstadielärare hela fem av Roald Dahls böcker på topp tio-listan över de böcker för barn som de tycker var de bästa. Författaren hade norskfödda föräldrar men föddes 1916 och växte upp i Storbritannien samt avled 1990, efter att ha skrivit en lång rad av älskade barnböcker.