Skaffa akvarium till familjen

Att ha ett husdjur är roligt för hela familjen men kan också kräva en del jobb. Ibland kan det finnas pälsdjursallergi i familjen. Då kan fiskar vara ett roligt alternativ till husdjur.

När du ska skaffa fiskar är en bra början att titta på akvarietillbehör till akvarium så att du får koll på vad fiskarna behöver. Först och främst behövs en stabil möbel att ha akvariet på. Fundera på hur stort akvarium ni vill ha och vad det vattenfyllda akvariet väger så att möbeln tål belastningen.

Det finns ett antal standardstorlekar att välja mellan. Ett akvarium som är 60x30x30 cm (längd, bredd, höjd) är en bra storlek att börja med. Det är tillräcklig volym för att många fisktyper ska trivas, samtidigt som det inte kräver så stor plats.

Fiskar

”Ett akvarium med fiskar passar både små och stora barn, de kan hjälpa till med att både mata fiskarna fiskarna och rengöra akvariet” beskriver Aftonbladet. Som nybörjare inom akvarium bör du välja lättskötta fiskar. I en akvariebutik står det svårighetsgrad på fiskarna samt vilken akvarievolym och temperatur de kräver.

Inredning och skötsel

I ett nytt akvarium finns det en del tillbehör som behövs behöver fiskarna sand, vatten, en värmare och en pump som syresätter vattnet. Detta är viktigt för att fiskarna inte ska bli sjuka och ska trivas. Belysning, växter samt föremål att gömma sig i gör att fiskarna trivs.

Akvariet behöver rengöras, så skaffa en algskrapa. Med en sifonpump gör du rent någon gång i veckan eller varannan vecka samtidigt som en del av vattnet byts ut.

Var noga med att rengöra händer och verktyg när du sköter akvariet. Rengöringsmedlet ska också sköljas bort.