Dopet

Det största som kan hända en människa är att skapa ett annat liv. Att av kärlek föda en ny individ som kommer påverka vår jord. Det är klart att det ska firas på alla tänkbara sätt!

Visst finns det babyshowers, födelsedagar och andra tillfällen till fest, men ett av de allra härligaste minnen för ditt barns tidiga år är dopdagen. Dopet är en gammal tradition inom den kristna kyrkan. Det finns uppgifter redan från år 200 om hur dop utfördes. Själva ordet

dop är besläktat med dopp, och är rätt mycket vad själva dopet går ut på. Din nyfödda sänks ned i vatten och blir på så sätt, enligt en del sällskap, född på nytt i Jesu namn. Namnet eller namnen som föräldrarna valt ut till sin nyfödde inkluderas också i ceremonin, men det är faktiskt inte som man kanske man tro det primära syftet utan det sekundära. Dop är alltså ingen synonym med namngivning men det ofta talas synonymt om.

 

Man kan också döpa sitt barn utan att blanda in religion men kallas då namngivningsceremoni. Barnet hälsas då välkommen till världen och ”får” sitt namn utan att det finns några religiösa undertoner. Det blir helt enkelt en välkomstfest för att barnet kommit till världen och blivit given ett namn.

När du är bjuden på ett dop är det regelrätt att ta med en present till dopet. Här är några förslag på passande gåvor:

  • Ett betydelsefullt sm
    ycke som barnet kan bära då det blir lite äldre, gärna ingraverat med namn, datum eller annat.
  • En personlig baby body som du låtit göra just för tillfället.
  • En fin silversked.
  • Ett lite mer klassiskt gratulationskort med en fin text, kanske rent av en dikt du skrivit själv, att spara för evigt.
  • En lite finare leksak.
  • Ett tomt fotoalbum för att fylla med stora händelser (och även vardag) i sitt barns unga år.
  • En sparbössa av lite finare design och material, kanske har du till och med stoppat ner en slant för att påbörja ett sparande inför barnets framtid.
  • Presentkort på vad än du känner skulle kunna passa så att föräldrarna kan välja ut något som passar just deras barn.

Då alla är unika kräver varje dop och barn olika doppresenter, så gå gärna efter personlighet på barnet, men också föräldrarnas. De avslöjar mycket av hur barnets livsstil kommer vara, kanske till och med vad hen kommer att gilla, och vad som kan tänkas passa som gåva.

Aldrig för sent

Man bör dock inte glömma bort att presenter och gåvor trots allt inte är huvudsyftet med själva ceremonin. Allt handlar om tradition och att tillhöra en religiös gemenskap. Och om du som barn aldrig blivit döpt är det aldrig för sent. Många väljer att i tonåren eller vuxen ålder att döpa sig. Då får du dopundervisning innan dopet så du får reda på vad det verkligen innebär och sen är det bara att genomgå ceremonin. Man brukar få välja om man vill få vatten på huvudet eller doppa sig helt och hållet i till exempel en sjö.