Hyfs vid gåvor

Något man kanske tänker på när man tänker på barn är det här med presenter. De får ofta presenter, och älskar att slita upp papperet för att se vad som gömmer sig i paketet. Ofta är det en ren fröjd att ge en present till ett barn. Men det finns en sak som barn ännu kanske inte lärt sig så bra som man kunde önska, nämligen vett och etikett. När barn får presenter som de inte är nöjda med kan de reagera på ett väldigt oväntat sätt för presentgivaren om de ännu inte lärt sig att en present tackar man alltid för och blir glad för. Vill man vara lite mer på det säkra med vad man ska ge barnet kan man titta på http://www.presenttips.nu/ för att få tips om vad man kan ge bort. Men det är tydligen inte bara barn som kan vara taktlösa när det kommer till reaktion på presenter, även vuxna kan bete sig på ett olämpligt sätt. Om vi läser Magdalena Ribbings svar på de frågor hon får in till sin frågelåda så kan vi läsa om hur en väninna lämnat tillbaka en gåva eftersom hennes dotter, som var mottagare av presenten i samband med hennes student, redan hade fått en likadan gåva av någon annan. Detta är inte taktfullt och Ribbing säger:

Presenter i dag är inte alltid detsamma som de har varit; förr hade det inte varit möjligt att ge tillbaka en gåva, inte heller att begära en annan gåva. Numera är presenter mycket ofta lika med beställningar; man vet att man får något i present och finner det självklart att beställa det man vill ha.

Så något som är viktigt både för barn och för vuxna att vara taktfulla och visa rätt känslor när de får en present eller gåva, för hur kul är det att ge en present till någon som öppet visar sitt missnöje och vill byta ut eller lämna tillbaks presenten? Inte särskilt kul alls.