När babyn inte är välkommen

Det är fantastiskt med att bli förälder, och om man inte blivit det än är det svårt att föreställa sig. Känslan av att se någon, en liten miniatyr av en själv, växa upp och gå från baby till människa. Det är verkligen storslaget. Både för mamma och pappa är det överväldigande. När barnet kommer, och mamman andas ut i sjuksängen medan den nyblivna pappan springer i väg för att köpa cigarr att fira med – då finns det inga andra ord än lycka. I alla fall för de flesta, det finns händelser där lyckan inte är slående. Där pappan, eller mamman, inte vill fira sitt barn. Tillfällen då den nyblivna mamman inte vill hålla sitt barn, och pappan inte tänder sin cigarr – de handlar om de ofrivilliga föräldrarna, en grupp som det sällan pratas om offentligt. Men bara för att man inte pratar om det, betyder det inte att de inte finns.

Den ofrivilliga pappan

Det lär vara vanligare att bli ofrivillig förälder som man, eftersom kvinnan ändå kan (oftast) påverka sin födsel. Men om man som man gör en kvinna gravid, och hon absolut vill behålla barnet – har man som män inga rättigheter att säga emot. Det är kvinnans kropp, hon bestämmer om hon ska behålla barnet. Det var exakt det som hände mannen i denna artikel. Han hade sexuellt umgänge med en kvinna som blev gravid, och hon ville inte ta bort det. Mannen vill verkligen inte ha barn, men försökte acceptera situationen och göra det bästa av den. Att ofrivilligt bli pappa gjorde att han till slut hamnade i en depression, det var till och med nära att han tog självmord. Han lyckades dock ta sig ur sin depression, främst genom att skriva. Då var det privat skrivande, men ledde sakta men säkert till det som nu har blivit en bok. Mannen i artikeln kände att det inte fanns någon som förstod hans situation, och han hoppas nu att boken ska hjälpa andra i samma situation. Så här säger han i artikeln:

– Från allra första början var skrivandet en desperat handling som jag ägnade mig åt i min ensamhet. Det var ett privat skrivande. Men efter en tid märkte jag att jag började rikta mig utåt med mina tankar och då började jag också prata med yrkesmänniskor om detta med ofrivilligt föräldraskap. Då kunde jag också ställa frågan om det bara är så att man är ett stort svin eller om det här är ett seriöst problem för många människor.

Men hur ska en då göra för att inte hamna i de här situationerna? Jo, du vet nog svaren – men för säkerhetsskull kör vi dessa en gång till:

  • KONDOM! Det bästa skyddet mot både barn och könssjukdomar. Svårare än så är det inte. Ta alltid den, även om tjejen säger att hon äter preventivmedel (en olycka händer så lätt).
  • Om det mot förmodan skulle bli en graviditet: prata med varandra. När man skaffar barn är man två föräldrar, en mamma och en pappa. Det är viktigt att man låter båda komma till tals, så att man i alla fall är någorlunda överens innan barnet kommer till världen.