Shoppa leksaker rätt

Att köpa leksaker är något som alla föräldrar någon gång har gjort. Till andra barn om man, eller ens barn, är bjuden på kalas, till sina egna barn och säkerligen även till sig själv när man var yngre. Med åren har utbudet dock blivit större, och nu finns det mycket online. Att köpa leksaker på nätet har stora fördelar!

Få saker är härligare än att ge sig ut på stan med sin femåring, strosa runt i solen och gå in i olika affärer och shoppa loss. Eller? Barn har ofta en tendens att vilja ha saker som inte riktigt stämmer överens med förälderns åsikter om vad som är nödvändigt. Dessutom är leksaker, som alltid är ett ämne det pratas mycket om, enligt vissa en anledning till att vårt samhälle inte är jämställt. Det sägs att man redan i sina unga år skapar sig en uppfattning om de olika könen, och leksaker är en stor del av detta. På metro.se kan man läsa om just detta:

Enligt Jan Nyberg är leksakskatalogerna mindre stereotypa på alla Top-Toys marknader, men Sverige är ett föregångsland.

– Den svenska katalogen skiljer sig på några sidor jämfört med Tyskland och de nordiska grannländerna. Vi har kunnat gräva några spadtag djupare här, där kritiken också varit störst.

Nästa steg blir att göra butiksmiljöerna mer könsneutrala.

– Det är mindre könsuppdelat i våra nya butiker, men vi kommer att fortsätta att vidareutveckla butikerna på det området.(Läs hela artikeln här).

 

Visst finns det en poäng i att göra leksaker och leksaksmiljöer könsneutrala även för de minsta, men man har långt ifrån kommit i mål. Därför kan det vara bättre att som förälder inhandla leksaker till sina barn på nätet. Det finns många olika ställen, ett exempel är www.dodde.se med stort utbud för alla barn. Låt oss ta två av många fördelar som finns med att shoppa online!

  • Ofta vill man som förälder ha kontroll över sina barn och känna att det är man själv som bestämmer och inte de. Något som alltid är en stor utmaning, inte minst när man är i leksaksaffärer och barnen ser massor av saker som de vill ha.
  • Vill man försöka hålla sina barn så neutrala som möjligt, så länge som möjligt, inför könsroller är det ett tips att inte ge sig ut i ”kriget”. Om man istället stannar hemma i den trygga soffan och beställer hem saker till sina barn så kan man välja själv vad de bör använda sig av och hur de ska hantera dem och hålla sig borta från stereotyper.

Det är alltid svårt när det kommer till barn, vart ska man sätta gränser och så vidare. Något som dock borde vara grundläggande är att alltid låta sina barn leka med utvecklande och roliga leksaker som samtidigt är för ett jämställt samhälle. Där har man som förälder ett stort, men roligt, ansvar. Säkrast är i alla fall att lämna barnen, och sig själv, hemma. Visst är vissa leksaksbutiker på väg att förändras men man påverkas fortfarande av hur de byggt upp butiken, ibland i speciella flick- och pojkavdelningar.