Åk på tivoli med klassen

Att åka på klassresa är stort för många och att åka till ett av de tivolin som finns i Sverige är ofta väldigt uppskattat av barnen. Även om inte alla åker karuseller så finns det flera saker att hitta på och de flesta nöjesparker har fler saker att erbjuda förutom själva tivolidelen. Det samlade namnet på tivolin är ju nöjespark och tyder på att det är en plats för nöjen. I Sverige har vi runtresande tivolin men dessa besöker städerna och blir inte en klassresa på samma sätt som en stor stillastående nöjespark.

gungorna på tivolitEfter att barnen i klassen har samlat in pengar till klassresa så är det dags att bestämma destination. Just nöjesparker och tivolin har en stark koppling till barnkulturen och att åka karusell har alltid varit en önskan som funnits många år i barnens hjärtan. Hur mycket pengar som barnen samlat in avgör ofta vart resemålet blir. Här kommer en lista på ett urval av nöjesparker tillgängliga:

Inom Sverige:

  • Gröna Lund, ligger i Stockholm och närmare bestämt på djurgården. Den äldsta nöjesparken i Sverige och slog upp portarna på sena 1800-talet. Här finns det ett flertal åkattraktioner men också ett flertal andra aktiviteter såsom femkamp och teater.
  • Liseberg, nöjesparken i Göteborg som är störst i Norden. Öppnades på 1920-talet och är efter många år fortfarande den populäraste i Sverige.

Inom Europa:

  • Bakken i Danmark är en nöjespark med gratis inträde, perfekt för klassen som vill spendera pengar på själva åkturerna istället för entré. Detta är världens äldsta nöjespark och kan som många förstår räknas till den mest besökta turistattraktionen i Danmark. Här finns allt från åkattraktioner till biografer med stolar som rör sig.
  • I Finland hittar man Borgbacken istället och är Finlands äldsta nöjespark, öppnades dock så sent som 1950-talet.
  • Disneyland i Frankrike, Paris är ett måste om man ska besöka något Disneyland, är något dyrt dock och klassen måste ha samlat in en hel del pengar. Om de gör det så är det ett bra alternativ för barnen, här finns precis allt.

Utanför Europa:

  • Disneyland finns i USA, Japan och Kina utöver Frankrike.
  • Om ni lyckas ta er in i Ryssland så är det Gorkijparken som gäller, en blandning av park och tivoli. Här finns rymdfärjeprogrammet Buran som tillåter barnen att testa på yttre rymden.