När den nyfödda ska ut i världen

När ett nytt barn har kommit till världen vill självklart släkt och vänner komma och besöka bebisen. Det finns dock en del saker att tänka på när bebisen träffar nya människor och kommer ut i världen.

Dopet kan vara det första tillfället för släkt och familj att träffa en nyfödd bebis. Men ofta vill närstående träffa barnet redan några dagar efter födseln. Spädbarn är väldigt ömtåliga och är extra känsliga för till exempel tobaksrök och infektioner.

Små barn har ett visst skydd mot infektioner redan vid födseln eftersom att de har fått antikroppar från mamman. Trots detta är nyfödda barn extra känsliga för infektioner och då speciellt under den första månaden. Om barnet kommer i kontakt med mycket folk, kommer den automatiskt i kontakt med olika infektioner. Det är därför bra att försöka undvika bussar, affärer och caféer med mycket folk. När släkt och vänner ska ta i barnet är det bra om de tvättar händerna innan och att små barn inte pussar spädbarnet i ansiktet.

Barn som är nyfödda har svårare att reglera kroppstemperaturen än vad vi vuxna har. Det kan vara bra att vara lite försiktig med att gå ut när det är väldigt varmt eller kallt ute. Att anpassa kläderna efter temperaturen är också viktigt. Har man varit ute i kallt väder och barnet har en overall på sig, måste man klä av barnet overallen så fort man kommer in i värmen. Nya föräldrar kan vara rädda för att barnet ska frysa och därför klä på barnet för mycket kläder. Vill man veta om barnet är för varmt kan man känna om bröstet och nacken är svettiga. Om man istället vill veta när barnet fryser kan man känna på pannan och nacken. Känns de kalla är barnet oftast kallt. Spädbarn behöver ha mössa på utomhus, oavsett årstid, för att skyddas mot eventuell kyla och solljus.