Nu finns det både Bronies och pegasisters som cirkulerar ute på stadens gator. Men, för att verkligen förstå hur det hela började så tog allt vid då försäljningen av My little pony började tryta.
”För att förstå vad en brony är måste vi backa bandet några år, till 2009. Det amerikanska leksaksföretaget Hasbro hade insett faktum, My little pony var inte särskilt heta längre. De pastellfärgade små plasthästarna som var en av företagets stora kassakor under åttiotalet kändes helt enkelt… gamla. Otidsenliga. Men Hasbro var inte redo att begrava sin ponnysuccé riktigt än. Michael Bays ”Transformers”-film hade nyligen blåst liv i företagets gamla leksaksrobotar; kanske gick det att göra något liknande med My little pony?”
Mode och pastel
Hur det kom sig att män skulle börja intressera sig för serien ”My little pony – friendship is magic” och med det blir ”brony” är på grund av att de anställde Lauren Faust för att göra filmen. Lauren som är en känd feministisk regissör och som stört sig på hur hästarna framställts gjorde dem därav lite mer annorlunda.
Men, bara för att man är en brony betyder inte det att man slutat handla t-shirt online och enbart shoppar i utvalda butiker. Man bär jeans, t-shirt eller vad man nu vill bära, för att sedan ha My little pony som en hobby man pratar om. Man har en favorithäst och går på olika events där man träffar likasinnade. Att då klä upp sig är en helt annan femma. Där samlas dem för att tillsammans prata och leva i bronyvärlden och komma på nya namn som sedan har chans att dyka upp i serien.
Bronyism
Fangruppen har växt sig så stor och stark att de har en väldigt stor påverkan på serien, skådespelare och samhället. Den största fanträffen finns i USA, Bronycon, och drar ungefär 4 000 människor. Det är många som väljer att smyga med detta då omgivningen älskar att hata dem. Acceptans finns inte. Men, då bonykulturen bara växer sig större kommer vi nog snart få se att fler och fler vågar kasta av sig sin t-shirt med märkeslogga på för att lyfta fram sin ponny – likt stålmannen!