Det här med leksaker

Leksaker hit och leksaker dit. Vi lever i en föränderlig värld och leksakerna är inte något som ska hållas utanför denna förändring.

När det kommer till leksaker och hur man ska göra reklam till leksaker och vad man ska köpa så är det nästan lika mycket skriverier som när man talar om smslån. Varför? Jo, för vi börjar komma in i ett samhälle som blir med jämnlikt och då flickor inte önskar sig en spis och rosa kläder och pojkar militärtröjor och gevär. Vi har tidigare skrivit ett inlägg om det som du kan läsa om här. Inlägget handlade mycket om hur man marknadsför olika leksakerochatt leksakskatalogerna blir mindre stereotypa. Nu tänkte vi istället mer gå in på hur vi konsumerar leksaker. Är det ett sunt beteende.

Leksaker i mängder

Förr i tiden var det så att man fick leksaker vid födelsedagar och vid julafton. Det var högtider som man såg fram emot. Nu är det en självklarhet för de flesta barn att få något när föräldrarna varit iväg på en resa, när man är sjuk, ledsen eller gjort bra ifrån sig i skolan. Och det resulterar i att det blir en enorm rullans av leksaker där barnet tröttnar fortare än vad man gjort tidigare. Det här med att ens barn har en favoritleksak som hänger med genom året är en sällsynt bild nu mera. Detta beror på att världen snurrar på lite snabbare än vad den tidigare gjorde och att man gör leksaker av alla nya Disneyfilmer som lanseras. Då det är många filmer på ett år så måste man då byta ut sina leksaker. Eller måste, måste man inte, men man vill att ens barn ska må bra och ha samma leksaker som alla andra barnen har. Detta utgör en ond spiral av överkonsumtion. Så, försök att få ett bra förhållande till leksaker och få ditt barn att uppskatta dem. Att ta leksaker som något självklar kan leda till en förvriden syn av världen och kan skapa problem längre fram i livet.

Ja, det här med leksaker kommer kanske alltid att vara en het potatis, så handla leksakerna mer medvetet så kommer det bli större uppskattning och mer variation.